neděle 1. září 2019

Zdrávi došli! - výstava Klubu českých turistů


Národní památník na Vítkově hostil letos v létě speciální výstavu, která měla připomenout 130. výročí založení Klubu českých turistů v roce 2018. Povedlo se mi ji navštívit poslední den, kdy byla otevřená a jsem ráda, že jsem to stihla.

Byla to výstava z kategorie nostalgické a retro. Samozřejmě tu byly exponáty vzpomínající na začátky české turistiky, Vojtu Náprstka, první vydání Časopisu turista apod.  Nejvíc věcí tu ale bylo z doby, kterou si dobře pamatuji (70 - 80. léta minulého století): propagační plakáty (Turista pětiletky), odznaky, botičky z pochodu Praha - Prčice, kápézetka (krabička poslední záchrany),  sportovní oblečení a vybavení (dobové stany, vařiče, turistické hole či nosítka na malé děti). Samozřejmě mapy - krásná byla třeba velká plastická mapa Krkonoš ze začátku 20. století, nebo obrovská mapa zaznamenávající všechny trasy Klubu českých turistů (shodly jsme se ale s kamarádkou, že určitě nejsou všechny, třeba u Poděbrad bylo podezřele bílo, přitom tu určitě je turistická trasa vedoucí kolem Labe na soutok k Libici).  Současnost prezentovaly třeba turistické známky a vizitky.

Bylo to milé zastavení a připomenutí toho, co Klub českých turistů pro nás všechny dělá - vždyť  třeba české turistické značení je nejlepší na světě. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat