neděle 11. srpna 2019

Kasárna Karlín



Kasárna Karlín - místo, o kterém už nějakou dobu vím, ale ne a ne se tam vypravit. Až s kamarádkou Lucií se zadařilo - moc jsme si to užily!





Něco málo z historie (vyčteno ze zajímavé panelové výstavy, která se na kasárenském dvoře nachází + z wikipedie):

Karlínská kasárna (nebo též Kasárna Karlín, Ferdinandova kasárna nebo Karlínská kasárna Jana Žižky z Trocnova, v období druhé světové války Hindenburgova kasárna) byla postavena v letech 1845-48. Stavěl je podnikatel Vojtěch Lanna na pozemku za městskými hradbami a ve své době to byl největší objekt svého druhu v Praze. Kapacita kasáren byla až 2000 vojáků, sídlily tu ženijní jednotky, od 30. let 20. století pak mimo jiné hudební škola. Ve druhé polovině 20. století zde našli své útočiště útvary pražské posádky – posádková hudba, posádkové velitelství, posádková ošetřovna, vojenská policie, nebo také dělostřelecký pluk, velitelské stanoviště Protivzdušné obrany státu nebo vojenská meteorologická služba.
V listopadu 2013 se ministerstvo obrany pokusilo kasárna zprivatizovat, ale prodej se nezdařil. V roce 2016 přešla budova do správy ministerstva spravedlnosti, které zvažovalo přestavbu na justiční palác. V roce 2017 ministerstvo podepsalo smlouvu o dočasné tříleté zápůjčce se skupinou umělců provozujících Nákladové nádraží Žižkov. Z kasáren se stalo kulturní centrum s letním kinem, beach volejbalem, několika kavárnami, dětskými hřišti, barem, galerií apod. Moc příjemné místo, kam jsem se určitě nevypravila naposled. 


Rozhledna od Čestmíra Sušky

Vánoční krajina - Josefina Jonášová


Jednorožec Františka Skály


Kavárna, dříve šatny bazénu



Letní kino

















Prastánek Františka Skály





Housenka Čestmíra Sušky


Žádné komentáře:

Okomentovat