středa 14. července 2021

Jáchymovské mlýnky a Klínovecké lanovky (Krušné hory)

 Třetí den dovolené v Krušných horách pokračoval po ranní návštěvě Králova mlýna Jáchymovem a samozřejmě lanovkami na Klínovci. 

Zaparkovali jsme Radium Palace a vydali se za zdejší turistickou atrakcí, do Údolí mlýnků. 

Asi 60 mlýnků různých tvarů a velikostí klape na malém potůčku nedaleko lázeňského centra. Místní obyvatelé i lázeňští hosté na potok instalují doma vyrobené mlýnky, aby zde po celý rok bez přestávky klapaly. K této tradici se váže řada pověstí.   (mapy.cz)



Obávala jsem se, aby tu nebylo moc lidí, tedy hlavně dětí, ale povedlo se nám trefit do nějakého časového okna, kdy jsme tu byli skoro sami. Bárta to tu překvapivě bavilo. 


















Posvačili jsme, rozloučili se s Lucií, která si šla samostatně projít město (závist) a s Bártem jsme vyrazili - kam jinam? No, na lanovku přece. Z Jáchymova je to kus cesty, ale parkoviště je naštěstí velké. Lanová dráha Prima Express je z roku 2014, původní lanovka tu ale stála již od roku 1965. 

Jde o osobní visutou jednolanovou dráhu oběžného systému s odpojitelným uchycením čtyřmístných sedaček s oranžovými bublinami. Je dlouhá 2168 m (vodorovná délka činí 2104 m) a překonává převýšení 481 m. Dolní stanice Jáchymov leží v 752 m n. m., horní stanice Klínovec má nadmořskou výšku 1233 m. Dopravní rychlost činí 5,0 m/s, hodinová přepravní kapacity v jednom směru je 2400 cestujících, jízda trvá 7,5 minuty. Na dráze se nachází 151 čtyřmístných sedaček a 19 podpěr (dvě tlačné, ostatní nosné). Výrobcem je Doppelmayr.

(wikipedie)






Vyjeli jsme nahoru a pak jsme šli procházkou po sjezdovce dolů na severní stranu Klínovce, k obci Loučná. 





Mračilo se to ze všech stran, chvíli to vypadalo, že snad lanovka Dámská ani nejezdí, ale bylo to tím, že nebylo pro koho. Pro nás ji pustili, a tak jsme se zase pěkně vyvezli nahoru. 








Nahoře na Klínovci jsme měli čas prohlídnout si zdevastovaný areál zdejšího horského hotelu. Vlastní ho prý město Jáchymov, které zjistilo, že na rekonstrukci, která by snad stála 250 milionu korun, nemá peníze. Prý by ho teď někomu rádi pronajali, ovšem chtěla bych vidět blázna, který by se do nečeho takového pustil...





Jediné, co aktuálně funguje, je rozhledna, tam se ale Bártovi nechtělo, tak jsme ji vynechali. 




Foukalo a začalo pršet, tak jsem byla celkem ráda, že jsem koupila zpáteční jízdenku. Vzpomínám si, že jsme z Klínovce do Jáchymova šli při posledním pobytu před pěti lety a že to byla dost nepříjemná strmá cesta. A to tu tou dobou ještě nejezdili všude zdivočelí bikeři, jako dnes. Takhle jsme si dali dolů oranžovou bublinu a hned se ocitli v krásném apokalyptickém světě:-)



S Lucií jsme si dali sraz na náměstí, které mě překvapilo, jak prokouklo. Lucka byla se svou obhlídkou města velmi spokojená, Bárt s lanovkami taky, takže vše ok:-)







Žádné komentáře:

Okomentovat