neděle 7. července 2019

Na Radobýl

Radobýl je příjemný kopec na malý výlet - autem se dá zaparkovat u vysílače kousek pod ním, pěšky se jde necelý kilometr, většina cesty je jen do mírného kopce, výhled je kruhový a docela atraktivní (Říp, Litoměřice, Lovosice, jezero Píšťany, České Středohoří apod.)

Jinak z Litoměřic jsou to asi 4 km po žluté a taky pěkná trasa - kolem hřbitova, kde byl původně pohřben K.H. Mácha a kolem krematoria a pietního parku u dolu Richard. 


















Turistická vizitka Radobýlu:

Letos se nám povedlo hned na začátku prázdnin uskutečnit jeden výlet, a to na kopec Radobýl v Českém středohoří. Přemluvit Bárta o prázdninách k výletu je v poslední době docela náročné, chce být jen doma a nic nedělat... Tentokrát se ale zadařilo a nakonec se mu na kopci líbilo. Hlavně vlaky, které se dole pod Radobýlem neustále objevovaly a křižovaly, byly velkou atrakcí. Cesta sem je docela snadná - silnice vede asi 1 km od kopce, dá se tu zaparkovat a pak už to jen dojít po žluté. Strmější je až poslední úsek, který ale není dlouhý. 

Jinak Radobýl je ten kopec, ze kterého běžel Karel Hynek Mácha v říjnu 1936 poté, co si všiml požáru v Litoměřicích. Při hašení se nalokal vody, která snad měla být infikovaná - každopádně nedlouho poté, dne 6.11.1836 Mácha umírá. 


Parking, Bárt se pokouší obrat dědu o hůlky.


Radobýl na obzoru


Je šílené sucho...


Informační tabule o přírodní památce Radobýl


Kříž na vrcholu - je vidět z daleka


Výhled na Píšťanské (nebo též Žernoseceké) jezero


Výhled směrem k Řípu


Dole Žalhostice a přes řeku Lovosice




Labe směrem k Litoměřicím (vpředu most generála Chábery)







Žádné komentáře:

Okomentovat