sobota 4. srpna 2018

Alšova jihočeská galerie na Hluboké

Jednou ze zastávek v jižních Čechách byla Alšova jihočeská galerie na Hluboké. Ve vedlejším zámku jsem byla několikrát, ale tady poprvé. A byla to hodně příjemná zastávka. Galerie sídlí v neogotické zámecké jízdárně a nese jméno slavného jihočeského rodáka Mikoláše Alše. Pro mě byla největším lákadlem výstava grafik Františka Kupky, ale nakonec jsem byla nadšená i ze stálé expozice, kde se prolíná středověké umění s uměním moderním a překvapila i výstava krajinomaleb ze sbírek pojišťovny Kooperativa.




Stálá expozice se jmenuje "Meziprůzkumy / sbírka ajg 1300–2018" a kombinuje středověké umění a modernu 20. století. 







Na Hluboké jsem se nejvíc těšila na Františka Kupku a jeho grafiky z cyklu Člověk a země. Tenhle cyklus patří k tomu nejrozsáhlejšímu, co Kupka v ilustraci vytvořil. Nečekejte žádná abstraktní díla, naopak, jedná se o zcela moderní ilustrace šestisvazkové encyklopedie o vývoji lidstva od prehistorie do současnosti. Ilustrace vznikaly od roku 1905 do roku 1908. Najdete tu ztvárněné příslušníky jednotlivých národů, výjevy z historických etap, překvapivě tu naleznete i zárodek boje za práva zvířat či ekologickou tematiku. Bohužel se tu nemohlo fotit, tak jen oficiální video ze stránek galerie. 




Poslední výstavou byla Česká krajinomalba / ze sbírek pojišťovny Kooperativa. Tato pojišťovna již více než 25 let shromažďuje umělecká díla domácích autorů a za tu dobu vytvořila rozsáhlý cyklus, kde jsou zastoupena snad všechna velká jména české krajinomalby. Na výstavě se tak třeba potkáte s díly Antonína Chittussiho, Antonína Slavíčka, Julia Mařáka, Bohumila Kubišty, Otakara Nejedlého, Václava Rabase či Václava Špály. Výstava je putovní, takže se s ní možná časem potkáte i na dalších místech ČR.



 
 
 
 
 

 

Další díla se nacházejí i při vstupu do galerie a v zahradě.





V rámci festivalu Umění ve městě 2018 jsou pak na Hluboké umístěny dvě sochy Radka Andrleho - Válečnice a Strážkyně.
















Žádné komentáře:

Okomentovat