středa 26. července 2017

Lanovka a unikátní rozhledna na Zadově

Pátý den dovolené na Šumavě - počasí je snad den ode dne horší, prakticky nepřetržitě leje. Meteorologické radary ukazují, že východněji od nás by snad mohlo být lépe, a tak bereme auto a jedeme se podívat na další lanovku, která nám chybí do sbírky: Zadov - Kobyla.



Cestou to na nějakou výraznější změnu počasí nevypadá, ale v oblasti Churáňova se to začíná lepšit. Sice stále prší, ale aspoň není tak zataženo. Lanovku máme ovšem sami pro sebe, VIP jízda v dešti. Technické parametry lanovky tady

Našim hlavní cílem je unikátní rozhledna zvaná Skokanský můstek. Vznikla z opravdového skokanského můstku, který tu vyrostl v roce 1978. Pavel Ploc tu skočil rekord můstku - 95 metrů. Naposledy se tu skákalo v roce 1996, už od roku 1993 byla věž přístupná turistům. Po generální rekonstrukci, která proběhla v letech 2014- 2015, byla věž oficiálně prohlášena za rozhlednu. Vyhlídková plošina můstku je 32 metrů nad zemí, v nadmořské výšce 1109 m n. m. Nahoru vede 158 schodů. Na jihozápadní stěně věže je horolezecká stěna. Bohužel, kvůli počasí toho dneska moc vidět nebylo. 










V dešti jsme pak pokračovali na Pláně, kde jsme se ve zdejší chatě naobědvali. Pak jsme si dali malou zdravotní procházku po okolí - tady svého času trénovala olympijská vítězka Kateřina Neumannová:-) My jsme si užili plantáží borůvek. Chvílemi pršelo, chvílemi to šlo. K Bártově velké radosti jsme se svezli lanovkou i dolů. Byl to den přímo odpočinkový:-)












A turistické vizitky na závěr:

Vyhlídka měla v průběhu doby dvě verze - nejprve starou verzi v podobě skokanského můstku, tu posléze nahradila verze rozhlednová, aktuální.



Svou turistickou vizitku má i samotný lyžařský areál.










Žádné komentáře:

Okomentovat