pondělí 2. dubna 2018

Tachov

Velikonoce 2018

V rámci letošních velikonoc jsem zavítala i do Tachova. Už poměrně dlouho mě to tímhle směrem táhne, ale zatím nebyla příležitost - až dnes, a to jen na krátkou návštěvu. Vůbec jsem nebyla zklamaná

Tachov je město opravdu historické, první zmínka pochází z 12. století (1126), kdy kníže Soběslav I. nechal přestavět některé pohraniční pevnosti - a mezi nimi i Tachov. Velký rozvoj zaznamenalo město za Přemysla Otakara II. - ten tu nechal postavit nový hrad a město se roku 1275 stalo královským městem. Tehdy také kolem města vyrostly rozsáhlé hradby, z nichž část se zachovala dodnes - patří k nejzachovalejším středověkým hradbám u nás. 













Současná podoba tachovských hradeb pochází z přelomu 13. a 14. století. Hradby obklopují historický střed města v délce asi 700 m.

Kromě hradeb je ale dominantou města hlavně  kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl původně vystavěn v raně gotickém stylu, v polovině 14. století rozšířen taktéž v gotickém slohu. Interiér pochází z roku 1670, kostel byl nedávno rekonstruován. Povedlo se mi dorazit zrovna v době bohoslužeb. 






Před kostelem je zajímavý pomník s nápisem:

"A TO SVĚTLO SVÍTÍ
VE TMĚ A TMA
JE NEPOHLTILA"
(Jan 1, 5)

14. 2. 1945
PŘI NÁLETU NA TACHOV
SPADLY NA KOSTEL 2 BOMBY
ANI JEDNA NEVYBUCHLA



Město Tachov se zapsalo do historie i v době husitských válek - na bitvu u Tachova z roku 1427 (https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Tachova) upomíná památník před hradbami i pomník na nedalekém vrchu Vysoká. 






Zajímavou památkou je tachovský zámek, který vznikl přestavbou gotického hradu v 17. století. V roce 1770 vyhořel, v roce 1784 byl obnoven v klasicistním stylu. Zámek prošel velkou rekonstrukcí na sklonku 70. let 20. století (v šedesátých letech byl v tak špatném stavu, že se uvažovalo o jeho demolici) a  v roce 2014. Dnes tu jednak sídlí Základní umělecká škola a jednak se tu běžně provádí (tedy pokud nedorazíte na velikonoční pondělí). 










Mám jednu ruku krátkou....

Více tady: http://www.zamektachov.cz/

No a poslední místo, kam Vás v Tachově zavedu, je samozřejmě zdejší docela pěkné náměstí.




Docela hezké historické centrum má Tachov, co říkáte?





Žádné komentáře:

Okomentovat