čtvrtek 30. listopadu 2017

V krytu 10-Z v Brně


Vyrazily jsme s kolegyní na pracovní konferenci do Brna. A protože jsme si chtěly pobyt náležitě užít, zvolily jsme ubytování v protiatomovém krytu 10-Z. Prostě zážitky, to je naše... Přišly jsme si na své:-)

Z webu:
10-Z měl sloužit k přežití “klíčových” představitelů města a kraje na 3 dny po jaderném útoku. Kryt se nachází na Husově ulici naproti hotelu International v centru Brna, minutu do pěší zóny a přímo pod hradem Špilberk.

Většina pokojů je vybavena a zařízena dle svého původního využití funkčními dobovými předměty. K nim patří například dobová marodka, kancelář SNB, služebna civilní obrany a další, od nichž dostanete svůj klíč. Vezměte si vlastní spacák – nebo můžeme na místě zapůjčit retro vojenské spacáky s hygienickou vložkou. K dispozici bude malá kuchyňka, klubovna, funkční dobové sprchy.

Během pobytu bude dohlížet na vaši bezpečnost a pořádek několik uniformovaných soudruhů. POZOR: v krytu není telefonní signál, avšak celých 1.500 m2 krytu je pod Wi-fi. 

Kryt vylámaný nacisty do skály (metabazitu) má celoroční teplotu 14°C a zvýšenou vlhkost. Je větraný a v pobytových místnostech se mírně přitápí. Klima krytu lze přirovnat s pobytem ve vinném sklepě. Senzitivním osobám může toto prostředí nevyhovovat. Nejedná se o poskytnutí ubytovacích služeb, ale o zážitkový pobyt inspirovaný historií. Nejedná se o propagaci jakéhokoliv hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka, ale naopak o připomenutí klíčových okamžiků složité a tragické historie střední Evropy. Osoby podporující ideologii totalitních režimů si organizátoři vyhrazují z pobytu kdykoliv bez náhrady vyloučit. Během pobytu je dovoleno vše fotografovat, ale nikoliv natáčet videa.

Inu, zážitek to byl velký. Ale jedna noc bohatě stačila. Stejně jsem skoro nespala. Je to hrozně divný pocit, hučí klimatizace, nikde žádná okna, vložka ve vojenském spacáku mi k zahřátí opravdu nestačila. Na záchod na společné chodbě daleko. Sprchu jsem s ohledem na vlastní zdraví raději nezkusila. Asi jsem trochu klaustrofobik. Ale aspoň mám jasno - v případě jaderné války se do krytu nepoženu... 

Pár fotek pro inspiraci:


 

 

 


 


 

 




















 



Žádné komentáře:

Okomentovat